10 How to Deal with Dry Itchy Skin

Hoe hydratatie een droge huid helpt herstellen

Weet je wat de oorzaken zijn van een droge huid? Ontdek de verschillende fases van vochtverlies en hoe je een droge huid kan helpen herstellen.

Dit is de bovenste laag van je opperhuid

Deze afbeelding vertegenwoordigt de bovenste beschermlaag van je huid, de hoornlaag genoemd. Het functioneert als een muur van bakstenen en cement en beschermt je tegen de buitenwereld.

  1. De 'bakstenen' heten corneocyten (hoorncellen)
    Deze beschermende huidcellen geven de huid structuur en sterkte en bevatten de Natural Moisturizing Factor (NMF; natuurlijke vochtigheidsfactor). NMF's trekken vocht aan en houden het vast in de cel.
  2. Het 'cement' is opgebouwd uit lipiden. Deze vormen een continue laag rondom de corneocyten – of huidcellen (de 'bakstenen'), en zorgen voor elasticiteit en flexibiliteit en helpen vocht vast te houden in de huid


HERSTELD
Je kunt terug naar een gezonde huid

Je cellen zijn sterk en het vocht in de huid wordt beschermd. De huid ziet en voelt hersteld aan. Hoewel vochtverlies wellicht onvermijdelijk is, geeft regelmatige hydratatie je het herstellende vermogen om je huid gezond te houden.

FASE 1
Wanneer je huid gezond is, beschermt het je tegen interne en externe factoren

Een gezonde en goed gehydrateerde huid is beter uitgerust om zichzelf te verdedigen tegen de oorzaken van een droge huid en herstelt zichzelf continu.

FASE 2
Vervolgens nemen stressoren vocht weg van je huid

Huidstressoren ontnemen je huid van vocht. Dergelijke oorzaken van een droge huid omvatten dagelijkse factoren — droog weer, airconditioning, zelfs douchen (waarbij water en agressieve reinigingsmiddelen de huideigen vochtigheidsfactoren kunnen wegwassen) kunnen de huidcellen verzwakken en de lipidelaag uitputten. Deze factoren breken de barrière van je huid af, waardoor er meer vocht kan ontsnappen.

FASE 3
Het beschermende vermogen van de huid wordt afgebroken

Naarmate je huid droger wordt, vindt er afbraak van de normale, gezonde processen plaats. Zonder vocht worden huidcellen broos en wordt je lipidelaag strakker en minder flexibel, wat de basis vormt voor een gebarsten of beschadigde huid. Naarmate de vochtbarrière wordt verzwakt en beschadigd wordt je huid nog kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf, waardoor het vochtverlies toeneemt.

FASE 4
Je krijgt een droge huid

Vocht gaat verloren en de beschermende verdediging van de huid wordt verzwakt. De huid voelt ruw aan en kan gaan jeuken. Het natuurlijke afschilferingsproces wordt verstoord, waardoor zichtbare schilfers ontstaan. Onbehandelde droogheid kan leiden tot pijnlijk barsten en maakt de huid kwetsbaarder voor externe factoren. Op cellulair niveau wordt de ontwikkeling van corneocyten geschaad, waardoor huidcellen het oppervlak onderontwikkeld bereiken en minder in staat zijn tegen verdere beschadiging te beschermen.

FASE 5
Om je huid te helpen herstellen, moet het verloren vocht worden aangevuld

Een vochtinbrengende crème hydrateert de huid onmiddellijk en verzacht droge, stijve oppervlaktecellen. Zoek naar lotions met een combinatie van bevochtigingsmiddelen, verzachters en afsluitmiddelen. Bevochtigingsmiddelen houden water vast in de huid en helpen de NMF-productie te bevorderen. Verzachters – zoals stearinezuur of triglycerideoliën – kunnen de lipidematrix aanvullen. Een afsluitend middel, zoals Vaseline Petroleum Jelly, vervangt de verloren beschermende lipidelaag en creëert een barrière om vocht vast te houden en te beschermen tegen de oorzaken van een droge huid.

FASE 6
Je huid ontwikkelt weer gezonde cellen

Er groeien weer gezonde, sterke cellen. De lipidelaag wordt hersteld en NMF wordt normaal geproduceerd. De natuurlijke afschilfering van de bovenste huidlaag vindt weer plaats zonder onderbreking.

WELLICHT OOK INTERESSANT

Helpt de droge, ouder wordende huid weer te veranderen in een soepele, zachte huid die comfortabel aanvoelt.

Beschermt en houdt vocht vast om de droge huid te helpen herstellen.