THE VASELINE STORY

HET VASELINE VERHAAL

1859

1859

De ontdekking

Robert Augustus Chesebrough, een 22-jarige Britse chemicus, reisde naar Titusville, een kleine stad in Pennsylvania, waar onlangs aardolie was ontdekt. Chesebrough, die kerosine had gemaakt van de olie van potvissen, was erop gebrand te leren welke andere producten er van aardolie gemaakt konden worden. Kort na aankomst in Titusville werd hij geïntrigeerd door een natuurlijk voorkomend bijproduct van het olieboorproces dat opmerkelijke herstellende eigenschappen leek te hebben. Terwijl hij naar de oliemannen keek, merkte Chesebrough op hoe zij hun huid insmeerden met het residu van de boor om de huid te helpen herstellen.

1865

1865

Zuiveren van de Jelly

Na vijf jaar perfectioneren van zijn extractietechniek, patenteerde Chesebrough in 1865 het proces – dit was het begin van het drievoudige zuiveringsproces uniek voor het Vaseline-merk. Tot op heden is Vaseline Petroleum Jelly de enige petroleum jelly met een drievoudige zuivering (triple purification)-keurmerk. Dit verklaart dat elke pot Vaseline Petroleum Jelly niet één keer, maar drie keer is gezuiverd voordat het ooit op een schap terecht komt. Het is gefilterd en gedestilleerd om te reinigen en ontlucht om luchtbellen te verwijderen, om te garanderen dat elke pot volledig zuiver is. Wilt je meer informatie over dit proces? Bekijk: Wat maakt Vaseline de 'Wonder Jelly'?

1870

1870

'Wonder Jelly'

Als een ware wetenschapper besteedde Chesebrough ruim een decennium aan het perfectioneren van zijn extractie- en zuiveringsproces voordat hij de 'Wonder Jelly' op grote schaal introduceerde aan het Amerikaanse publiek. In het volste vertrouwen dat dit product de industrie zou aanspreken, na uit de eerste hand te hebben gezien hoe veilig en puur het was voor vele verschillende toepassingen, opende Chesebrough in 1870 een fabriek in Brooklyn, NY. Op hetzelfde moment reisde Chesebrough door de staat New York met een paard en wagen, om het woord over zijn 'wonder'-product te verspreiden door het op zichzelf te demonstreren.

1872

1872

Oorsprong officiële naam

Hoewel 'Wonder Jelly' prettig klonk, registreerde Chesebrough in 1872 de jelly als 'Vaseline'. Men verondersteld dat deze naam is afgeleid uit een combinatie van het Duitse woord voor water, wasser, en het Griekse woord voor olie, oleon. De nieuwe naam leek te werken! In 1874, slechts twee jaar na het gebruiken van de merknaam, werd Vaseline Petroleum Jelly overal in de VS verkocht met de snelheid van een pot per minuut. Dat is meer dan 1400 potten per dag!

De jaren 1880

De jaren 1880

De vele toepassingen van Vaseline

Mensen begonnen de vele veilige en veelzijdige toepassingen van zuivere Vaseline Petroleum Jelly te ontdekken en al snel stond het in bijna ieder badkamerkastje in Amerika. Nieuwe moeders gebruikten het tegen luieruitslag bij hun baby's, terwijl professionals die in extreem koude weersomstandigheden werkten het gebruikten voor het verlichten van een droge, gesprongen huid. Echter, met succes komt imitatie. Er begonnen overal in de VS imitatie petroleum jelly's op te duiken. Om te zorgen dat consumenten de beste en gezuiverde jelly gebruikten, lanceerde Chesebrough het iconische blauwe zegel om de authentieke en oorspronkelijke producten aan te duiden.

1883

1883

De koninklijke behandeling

De hoogste eer die een Britse monarch een onderdaan kan verlenen is een ridderorde. Koningin Victoria, die over meer dan een kwart van de wereldbevolking heerste, besloot niet alleen dat Chesebrough een dergelijke eer waardig was, maar vertelde de onvermoeibare chemicus ook dat ze een fan van zijn veelzijdig en transformatief product was en Vaseline Petroleum Jelly gebruikte om haar droge huid te helpen herstellen.

Begin 1900

Begin 1900

Wereldwijde expansie

Vaseline Petroleum Jelly verspreidde zich van continent naar continent waar er door 'echte mensen' op werd vertrouwd als de veiligste en zuiverste mogelijkheid om de huid te hydrateren en te helpen herstellen. Om deze snelle expansie mogelijk te maken, verplaatste Chesebrough de Amerikaanse fabriek naar Perth Amboy, NJ, en opende hij fabrieken in Europa, Canada en Afrika. Sir Robert Chesebrough trok zich in 1908 terug als president van zijn bedrijf.

1909

1909

Noordpoolexpeditie

Slechts een jaar later speelde Vaseline Petroleum Jelly een integrale rol op wat wordt beschouwd als de eerste succesvolle expeditie naar de Noordpool met commandant Robert Peary. De ontdekkingsreiziger nam een pot mee om zijn huid veilig en gezond te houden, omdat hij wist dat Vaseline Petroleum Jelly niet zou bevriezen.

1917

1917

Aan de frontlinies van WO I

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bracht Vaseline Petroleum Jelly verlichting bij Amerikaanse soldaten in de loopgraven. Er was zoveel vraag naar Vaseline Petroleum Jelly dat veel jonge mannen van het front naar huis schreven om hun families te vragen meer te sturen. Het werd zelfs gebruikt als ruilmiddel met Britse soldaten.

1933

1933

Het nalatenschap van Sir Chesebrough

Sir Robert Chesebrough overleed op 96-jarige leeftijd. Dat is 25 jaar ouder dan de gemiddelde levensverwachting van 61,7 jaar in de VS op dat moment.

1955

1955

De krachten bundelen met Ponds

Chesebrough Manufacturing Co. fuseerde met Pond's Extract Company tot het bedrijf Chesebrough-Ponds, Inc.

1969

1969

Introductie van de Intensive Care™ Lotion

Vaseline lanceerde Vaseline Intensive Care™ Lotion, wat al snel een succes werd. De lancering werd gekoppeld aan één van de eerste promoties van het merk: 'The Dry Leaf'-campagne. De advertenties die op tv werden uitgezonden en op papier werden afgedrukt toonden een uitgedroogd blad dat door de lotion werd gerevitaliseerd. Deze uitingen benadrukte de behoefte om de huid te helpen beschermen, in plaats van deze alleen mooier te maken.

1987

1987

Deel van de Unilever-familie

Toen Unilever in 1987 Chesebrough-Pond's Inc. overnam, was de lijn Vaseline-producten uitgegroeid tot hydraterende producten zoals lipverzorgingsproducten en lotions om over de hele wereld de droge huid van mensen te beschermen, van Miami tot Moskou, Melbourne tot Nederland.

2005

2005

Nieuwe records

Elke 39 seconden werd er ergens in de wereld een pot Vaseline Petroleum Jelly verkocht.

Heden

Heden